Povestea școlii noastre începe în vremuri demult trecute, dar nu uitate și, în continuare, prețuite și venerate. Rădăcinile sale sunt adânc înfipte în timpul și istoria bunicilor și străbunicilor locului, dar și în cele ale urmașilor lor. În tot acest timp, școala a trăit și vremuri de glorie și de recunoaștere, dar și de restriște, a modelat oameni și destine, a adus bucurie și cunoaștere în minți curioase, deschise către lume. Rolul ei în comunitatea în care se află a fost și este, în permanență, acela al unui far care călăuzește spre uscat, spre salvare, de foarte multe ori șlefuind diamante și pietre prețioase, acoperite, poate, de tina și de praful sărăciei sau al indiferenței.

Ca să înțelegem mai bine adâncimea rădăcinilor școlii noastre, ar trebui să ne întoarcem în timp, în anul 1925, la 10 iulie, când primarul Primăriei Bragadiru, sat Lupeasca, primește din partea Băncii Franco-Române de Comerț și Industrie, ca donație, suprafața de 5000 mp, având ca destinație construcția unei școli, a unei biserici, a unui dispensar și a unui cimitir.

La  21 noiembrie 1934 se pune deja piatra de temelie a Școlii Primare de Băieți nr.52 ”Ion I. C. Brătianu” și este dată în folosință în 1939. Alăturat, vizavi de clădirea inițială, se construieste o alta, funcționabilă și ea din 1942, sub denumirea de Școala de Fete nr.52 ”Ion I. C. Brătianu”.

Până în 1953, ambele unități funcționează sub numele de Centrul Școlar ”Ion I. C. Brătianu”. Între anii 1953 – 1959 școala își va schimba denumirea în Școala Medie 23 ”Ion I. C. Brătianu” și, ulterior, în Școala Medie Mixtă ”Ion I. C. Brătianu”.

În perioada 1959 – 1970, școala funcționează sub numele de Școala Medie Mixtă 141 și, pe urmă, Școala Generală 141.

În 4 octombrie 2000, prin Decizia ISMB nr.1926, școala își recapătă numele și, parcă,odată cu el, și identitatea, sub titulatura Școala cu clasele I-VIII nr.141 ”Ion I. C.Brătianu”.

În anul următor, pe 22 mai 2001, are loc festivitatea de inaugurare a numelui școlii, în prezența doamnei Ioana Brătianu, nepoata directă a ilustrului politician al țării noastre Ion I. C. Brătianu, iar această zi devine emblematică pentru noi, transformându-se de atunci în ”Ziua școlii noastre”.

Începând cu data de 7 ianuarie 2013, prin decizia ISMB, școala își schimbă denumirea în Școala Gimnazială ”Ion I. C. Brătianu”, titulatură pe care o are și în prezent.

Din 1934 până în zilele noastre au trecut mulți ani, optzeci și șase la număr. În permanență, școala noastră, prin oamenii săi dedicați profesiei de dascăli, și-a pus amprenta pe caracterul, viitorul și viața copiilor ce i-au trecut pragul, încercând să lumineze și să deschidă drumuri frumoase către lume, către cariere dorite și visate.

Putem aminti și ne putem mândri, astfel, cu foști elevi, precum cunoscuții actori Ștefan Iordache,  Dan Condurache, Rodica Sanda Țuțuianu, Alexandrina Halic, realizatorul TV Andrei Bacalu, handbalistul Gheorghe Gruia, fotbalistul Costel Gîlcă, scrimera specializată pe spadă Ana Maria Brânză. Sunt oameni care au purtat și poartă în suflet școala copilăriei lor, ducând-o mai departe, în timp, făcând-o astfel parte din destinele lor și ale noastre.

În prezent, așteptăm cu mare nerăbdare să ne recăpătăm sediul, să ne întoarcem la matca noastră, să putem să ne bucurăm din nou de zâmbetele și strigătele de bucurie ale copiilor în curtea școlii noastre și să ne putem continua munca, atât de prețioasă pentru noi, aceea de șlefuire a diamantelor ascunse și de deschidere a aripilor către lume și viață.